Chřest s luxusní holandskou omáčkou jednoduše

Zelený chřest omyjte, případně škrabkou oloupejte, odlomte zdřevnatělé konce a připravte k napaření nebo blanšírování.Na holanskou omáčku si pro začátek připravte:

3 žloutky (nejlépe domácí vejce),

100 g másla,

2 lžíce vody,

1 lžíci jablečného octa,

2 špetky soli (případně dle chuti)

Ohnivzdorná skleněná miska, rendlík s vodou.

Příprava omáčky:

rendlík s vodou zahřejte a vodu přiveďte k varu, stáhněte plamen a vodu udržte nebublající, jen kouřící, postavte rendlík s vejci a vodou, osolte a ca 3-5 minut šlehejte vejce s vodou do světlé pěny. Poté vmíchejte nejprve opatrně kousek másla a postupně přidávejte další, stále šlehejte a nezastavujte. Směs bude houstnout. Pokud by zhoustla moc, nakonec rozřeďte trochou teplé vody (ne moc teplé), na závěr opatrně vmíchejte jablečný ocet a dochuťte.

Kdyby se Vám omáčka začla při míchání měnit na míchaná vejce, zkuste ještě zachránit rychlým odstavením z plotny  avložením do chladné vody (třeba ve dřezu). Pokud budete dodržovat postup a neodběhnete od míchání, nic takového se nejspíš nestane.

Chřest blanšírujte nebo napařujte ca 4-6 minut (jako brokolici) do krásně zelené barvy.

Na talíři jej přelijte omáčkou a podávejte jako předkrm či přílohu k rybě, masu či vaječné omeletě.

Je to na první pohled sváteční jídlo, ale já ho zvládla ve všední den se dvěma dětmi a mlaskali.

Pravda je, že chřest v dětech po roce vzbudil nedůvěru, ale když jsem jim ho nakrájela na malé kousky, zbaštili ho.

2018-05-05T15:36:45+00:00