Kváskový mazanec plný dobrot

Končí doba půstu a začíná několik dní velikonočních svátku a krásných folklorních tradic. Mám dojem, že Velikonoce mám ještě raději než Vánoce. Vše je zalité sluncem, venku cvrlikají ptáčci, když nás brzy ráno budí děti, vstává i sluníčko. Venku se probouzí jaro a většina z nás má Velikonoce, stejně jako Vánoce, spojené s nějakou tou dobrotou. Kromě beránka a perníčků u nás doma zavoní i čerstvý chléb, první jarní bylinky a na nedělní snídani mazanec. A protože ten z obchodu je obvykle smrští všeličehos, nebojte se upéct si doma vlastní mazanec. Ten kváskový navíc bude chutnat i další dny pořád stejně (běžný drožďový už je na druhý den suchý a třetí den nepoživatelný).

Suroviny:

Základní kvas: 2 lžičky zralého kvásku a k němu 200 g hladké špaldové mouky (popř pšeničně, nejlépe BIO kvalita), 200 g vody – přes noc kynout

Dále:

125 g plnotučného Bio mléka (lze použít i rostlinná mléka)

620 g hladké mouky

200 g cukru (když jsou ty Velikonoce, lze použít i jiná sladidla, ale cukr prostě působí technologicky nejspolehlivěji, alternativní obilné slady, mléka, med či dokonce sirupy mají jiné složení a jejich enzymy mohou způsobit např řídnutí těsta, nedostatečné nakynutí apod a to by byla o Velikonocích škoda.

3 menší vejce

180 g bio másla

7 g soli

150 g rozinek namočit přes noc do rumu

100 g kvalitní mandlí (spařit a oloupat)

Postup není žádná věda, postupuje se jako u standardního kynutého těsta. Přes noc vzešlý kvásek, mléko (vlahé), vejce, máslo promíchat a přidat mouku se solí. Důkladně prohníst, těsto bude lepivé, ale kompaktní. Nakonec přidáme rozinky (bez rumu:-) a nasekané mandle (část mandíl nechte na ozdobu). Těsto nechejte 3-5 hodin na teplém míst zrát. Z těsta utvořte 2 nebo 3 bochánky a opět je v teple nechejte kynout další alespoň 2 i více hodin. Nakonec pomašlujte rozšlehaným vejcem. troubu rozehřejte na 250 stupnů, mazance nařežte do křížku. Do trouby na spodní plech vylijte 150 ml vody a vložte mazanec, rychle zavřete a pečte takto 10 minut, pak snižte teplotu na 190, pečte dalších 10 minut a nakonec dopékejte na 170 ca 40-50 minut.

 

 

 

 

2018-03-16T21:32:16+00:00