Ratatouille zeleninu (lilek, cuketa, papriky, rajče) nebo další variace (s fazolkami, s mrkví, bez lilku apod) připravujte jako hlavní pokrm, přílohu k rybě či masu nebo smíchejte s luštěninami (cizrna, fazole), přidejte bagetu či polentu, servírujte na opečených bagetkách jako fingerfood a vykouzlíte hned několik variant pokrmů či malého občerstvení.
1 velká (gigantí, jako od dědy ze zahrady) nebo 2 střední cukety
2 červené nebo žluté papriky (sladší)
4 velká zralá rajčata
1 velká červená cibule
3 stroužky česneku
5 lžic olivového oleje
koření a bylinky (rozmarýn, saturejka, tymián, oregano, levandule, šalvěj)
bazalka
sůl na dochuceníratatouille s polentou

Zeleninu omyjte, velkou cuketu případně i oloupejte (slupky už jsou tuhé). Vydlabejte jadérka  z cukety, rajčat i papriky a nakrájejte vše na větší kousky (fakt rustikální, ať se dobře restují). Cibuli nakrájejte na měsíčky. Na pánvi rozpalte olivový olej a nasypte cibuli, pak přidejte papriky, cuketu a na závěr rajčata, opékejte ca 6-10 minut s bylinkami. Nezapomeňte prohazovat či opatrně promíchávat, úplně nakonec přidejte ještě česnek, nakrájenou bazalku (může být i petrželka) a nechejte chvíli odležet na staženém plameni.

Pokud nechcete vyloženě jen ratatouille, můžete přidat zelené fazolky, mrkev (opět na větší kusy) a pochutnáte si ještě více:-)

Servírujete třeba s polentou a tzatziky – máte skvělou a osvěžující letní večeři.