Základem pro tento recept je opravdu kvalitní čerstvá ryba. My nakupujeme v rybárně v Novém Jičíně. Stojí to fakt za to. (Žádná voda v rybě, krásně lístkuje a na pánvi drží).

Jako přílohu zvolte letní zeleninu ve stylu ratatouille. Recept níže nebo také zde.

20170819_113434

Tresku nafiletujeme, jemně osolíme a na pánvi opečeme na olivovém oleji společně se snítkami bazalky, rozmarýnu či tymiánu. Nejprve ca 4-5 minut ze strany na kůži a pak jen krátce nechejte dopéct druhou stranu. Pak na stejné pánvi připravte i přílohu (rybu odložte do tepla).

1 velká (gigantí, jako od dědy ze zahrady) nebo 2 střední cukety
2 červené nebo žluté papriky (sladší)
4 velká zralá rajčata
1 velká červená cibule
3 stroužky česneku
5 lžic olivového oleje
koření a bylinky (rozmarýn, saturejka, tymián, oregano, levandule, šalvěj)
bazalka
sůl na dochucení

Zeleninu omyjte, velkou cuketu případně i oloupejte (slupky už jsou tuhé). Vydlabejte jadérka  z cukety, rajčat i papriky a nakrájejte vše na větší kousky (fakt rustikální, ať se dobře restují). Cibuli nakrájejte na měsíčky. Na pánvi rozpalte olivový olej a nasypte cibuli, pak přidejte papriky, cuketu a na závěr rajčata, opékejte ca 6-10 minut s bylinkami. Nezapomeňte prohazovat či opatrně promíchávat, úplně nakonec přidejte ještě česnek, nakrájenou bazalku (může být i petrželka) a nechejte chvíli odležet na staženém plameni.

Pokud nechcete vyloženě jen ratatouille, můžete přidat zelené fazolky, mrkev (opět na větší kusy) a pochutnáte si ještě více:-)

treska se zeleninou ratatouille