Rizota milujeme. Hlavně proto, že je to jedno z nejrychlejších jídel a dá se dělat i jednou rukou, když ve druhé držíte kojence. Milují je i děti, protože se jim dobře jí, skvěle chutnají a kloužou hladce do krku. Je vlastně o podobu slané obilné kaše. Italové prostě umí.

Pro 4 osoby

  • 500 g balení rýže Arborio
  • 2 mladé cukety i se slupkou nebo velká cuketa bez slupky
  • hrášek (čertsvý nebo mražený)
  • 1 střední cibule
  • zeleninový vývar (1:2), popř 2 dcl vína na podlití
  • olivový olej, sůl 1/2 lžičky, 1 lžička kurkumy

 

Rýži propláchneme, cuketu nastrouháme na hrubém struhadle, cibulku nakrájíme na jemno. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, orestujeme propláchnutou rýži (aby se obalila olejem), přidáme sůl, kurkumu a podlijeme vínem a vývarem. Vaříme ca 10-15 minut a přidáme i nastrouhanou cuketu a hrášek, necháme dalších 5 minut dovařit.

Pokud nemáte probléms  mléčnými výrobky, přidejte lžíci kvalitního másla a rizoto dochuťte nastrouhaným parmezánem. Malé děti a ti, co mléčné výrobky nejedí, mohou posypat třeba gomasiem (namletý sezam opražený se solí) nebo opraženými oříšky či semínky.

K rizotu podávejte salát  – listový nebo ředkvičkový nebo mix. Dle chuti a potřeby.