V restauracích najdeme často na lístku – „sezonní zelenina“. Obzvláště mě to pobaví v únoru, o to víc, pokud pak dostanu na talíř rajče, cuketu a lilek. Ale jsme na vrcholu léta a sezonní zeleninou můžeme nazvat téměř vše. Od cibule, přes mrkev, zelí, cukety, rajčata, papriky, fazolky, mangold, špenát, dýni, květák … zkrátka na cokoliv si vzpomenete. V obchodech dostaneme kdykoliv téměř cokoliv, zkuste ale mrknout na zahrady či do bedýnkového systém, hned budete mít jasno o tom, co dozrává a co tedy použít i v kuchyni.

Přes rok je nejíme (tedy nechutnají nám), v létě nevíme, co s nimi. O kom je řeč: Cuketa, rajčata, papriky. Jsou teď právě na vrcholu a my už nevíme, kam je nacpat. O tom, že rajče nemusí být jen na chlebu.

Máme hned několik možností:

a) inspirovat se retro gastronomií a udělat si cuketové řízky v těstíčku, plněné papriky, lečo, balkánský salát (mimochodem to je dosud ten jediný a nejčastější, na který narazíte v restauracích, nazýván také míchaný – bohužel)

b) zkoušet nové a nové chutě, kombinace, úpravy, zapojit bylinky, koření a kombinace

Zelenina může sloužit jako hlavní pokrm, příloha, vytvoříte z ní saláty, polévky, i hlavní jídla. Přidáním bylinek a koření vykouzlíte voňavá jídla s nádechem Středomoří či daleké exotiky.

Několik receptů najdete níže. U každého více variací a možností. My si s jídlem hrajeme. Zkuste to také. Odměnou Vám bude zpestřený jídelníček a spokojená rodina či děti v jídelnách.

Cuketové rizoto s hráškempro recept klikněte zde

Zelenina ratatouille s kukuřičnou polentou a tzatzikipro recept klikněte zde

Treska s restovanou zeleninoupro recept klikněte zde

Čočka s cuketou a mangoldem – pro recept klikněte zde