Seriál Jáhly 6x jinak II: Jahelné šulánky

Jahelné šulánky (knedlíčky)

4 porce

150 g jáhel v suchém stavu

špetka soli

150 g kukuřičné mouky (nebo pohankové)

5 lžic kukuřičného škrobu (lze vynechat, když se použije pohanková mouka)

Jáhly propláchneme, vaříme se špetkou soli ve vodě v poměru 1:2 ca 20 minut (kašovitá konzistence). Uvařené jáhly necháme chvíli zchladnout, můžeme rozmixovat (nemusíme) a zasypeme kukuřičnou či pohankovou moukou. Někdy je potřeba jen pár lžic. Těsto musí být hutné a tvárné, podobné bramborovému. Z těsta vytvoříme šulánky nebo kuličky a ty vaříme v horké vodě do vyplavání ca 6 minut (hlídat, jinak se rozvaří).

K čemu se hodí? Na sladko s mákem, jako příloha ke špenátu s tempehem, s kyselým zelím, cibulkou a smaženými celerovými kostičkami na způsob špeku, jako příloha všude tam, kde používáme bramborové knedlíky.

Výhody: bez lepku, bez mléka, bez vajec , z celého zrna obilí, velmi chutná a mnohem zdravější a výživnější varianta než klasický knedlík

2017-05-07T14:55:10+00:00