Jáhly bývají nazývány rýží Evropy. Jde o vyloupané zrnko prosa a naši předkové je konzumovali opravdu ve velkém. Chutnají skvěle a dají se upravit na mnoho způsobů. Od kaší, přes krémová rizota, po sypké pilafy. Dají se zapékat jako nákyp nebo z nich vytvoříte suprové knedlíčky a šulánky. V tomto seriálu najdete 6 způsobů přípravy a pokaždé jiné jídlo. V podstatě můžete jíst jáhly celý týden:-)

Super rychlé jáhlové rizoto 

4 porce

2 hrnky jáhel

zelenina dle chuti, tady jsme použili malou hlávku květáku a půl hrnku hrášku (optimálně čerstvý nebo mražený)

4 polévkové lžíce olivového oleje nebo kvalitního másla

bylinky a koření podle chuti, sůl

parmezán (nemusí být), popř luštěniny

Varianta 1. Sypké rizoto (pilaf)

Jáhly propláchneme a vhodíme do vroucí vody 1:2 na 15 minut. Na pánvi si mezitím zesklovatíme na jemno nakrájenou cibulku a přidáme libovolnou zeleninu (květák, mladý hrášek, cuketu, mrkev, brokolici, kapustu). Osolíme, přidáme případně bylinky (petrželka, bazalka, tymián), krátce podusíme s trochou vody a po vypaření vody vsypeme jáhly, popř uvařenou luštěninu. Skvělé jsou fazole ledvinky nebo čočka beluga. Tuto sypkou variantu rizota (teplého salátu) servírujeme se zeleninovým salátem. POkud si jáhle předpřipravíte více, uskladníte je v lednici a další den na večeři jen vytáhnete a tvoříte dále.

Varianta 2. Italské krémové rizoto

Ještě rychlejší varianta: Začneme zeleninou a k ní přidáme oprané jáhly. Zalijeme vodou 1:3,5 a vaříme ca 20 minut do krémové konzistence. Tady můžeme přidat kurkumu či kari. Na závěr můžeme vmíchat nastrouhaný parmezán nebo jím posypat až hotový pokrm. Servírujeme se zeleninovým salátem. Skvělá a rychlá večeře nebo hlavní chod oběda v italském stylu.

Abychom měli i kompletní bílkovinu, doplňte pokrm o luštěninovou polévku nebo již uvařené luštěniny přidejte do jídla. Místo luštěnin můžete použít parmezán, případně kvalitní maso (maso však raději nekombinujte s obilovinami, tato kombinace se hůře tráví a zatěžuje náš organismus).

jahelné rizoto s květákem a hráškem (5)