Rodiče i kuchaři ve školách a školkách si mnohdy lámou hlavu nad tím, jak do dětí nacpat zeleninu, hlavně tu „zelenou“. Někdo ji miluje, někdo nenávidí. Já sama jsem dlouho z polévky vyšprtávala tu rozbředlou zelenou kulatou věc, které se říká růžičková kapustička. Dlouho jsem k ní pak neměla důvěru. Jednou jsem ji zkusila použít čerstvou, orestovanou krátce na másle a pochoutka byla na světě. Neodolal tehdy ani můj táta, a ten o všem zeleném říká, že je to pro králíky. U dětí je to stejné, musí se zkoušet různé úpravy, variace, konzistence. A pokud prostě dítko nesní křupavou růžičkovou kapustičku, zamiluje si stoprocentně kapustičkové pyré.

Taky jsem si všimla, že se na jídelníčcích škol a školek objevuje stále málo ryb. A pokud se objeví, tak jsou to ty nekvalitní, snad kvůli ceně nebo kvůli obsahu kostí. Nicméně sama bych dítěti nikdy nekoupila pangase, mahi mahi ani tilápii. Nezní mi to snad ani jako ryba:-)

No a když to dáte dokupy a chcete změnit i klasickou kombinaci ryba a bramborová kaše, tak čtěte dál.

Pečená ryba s tuřínovými hranolky a pyré z kapustiček

Tuřín je zimní kořenová zelenina, podobná řepě. Naši dědové ji pěstovali ve velkém a jedli ji klidně jako syrovou. Smaozřejmě byla levná, a tak se využívala i pro krmení domácí zvířeny. Obdobně jako mnohé další zeleniny (řepa, dýně) zažívá tahle zelenina comeback. Ne nadarmo se říká, Být zdravý jako tuřín. Uděláte z ní polévku, kaši (místo brmaborové), salát a taky hranolky. Tahle varianta nám chutná nejvíce.

Pro 4člennou rodinu

  • střední cibule
  • 30 kapustiček (síťka)
  • 1 tuřín
  • rybka (treska)
  • máslo
  • olej, sůl

Nakrájejte si tuřín na hranolky, promíchejte s trochou oleje a soli, rozprostřete na vymazaný plech (nebo pečicí papír), pečte ca 20 minut na 200.

Pro usnadnění přidejte na plech i rybu (osolenou a naolejovanou), ale tu vyndejte dřív, jinak se vysuší. Rybu můžete také péci zvlášť nebo ji osmažit či podusit na pánvi (záleží jak staré děti máte).

V hrnci si na másle orestujte nakrájenou cibuli, osolte, podlejte trochou vody a duste ca 5 minut, pak přidejte nakrájené kapustičky a duste další 4 minuty. Na závěr rozmixujte na hladké pyré a případně dochuťte.

kapustičkové pyré 20170118_115847[1]

A můžete servírovat. Oběd je raz dva hotový, velmi „in“, dětem hodně šmakuje (u nás se přidává, dokud je co). Navíc kombinujete maso se zeleninou, což je nejlepší možná kombinace pro trávení, pokud jde o maso. No a cena? Tuřín koupíte za 20 Kč/kg, kapustičky za 30-40 Kč/kg a ryba dle výběru (nešetřete a dopřejte si čerstvou, pokud nemáte, vybírejte takové, které jsou mražené přímo na moři a bez obsahu konzervantů a přidané vody).