Cesta pomerančového džusu

Podívali jsme se na francouzský dokument Pomerančový džus kyselá realita. (Orange juice, an acid reality). Ač se možná zdá, že tak nějak všichni víme, že pomerančové džusy nejsou ani zdravé, ani dobré a vlastně ani ne moc pomerančové, tak tento dokument ukázal přesně tu tvrdou realitu.

S čím tedy musíme počítat, sáhneme-li v regálu po pomerančovém (či jiném) džusu?

  • Než se džus dostane do regálu, trvá to minimálně 5 měsíců od sklizně
  • Dělníci v Brazílii pracují za minimální mzdu a jakýkoliv pracovní úraz nebo nemoc je řešen vyhazovem
  • Plantáže pomerančů jsou stříkány pesticidy odshora dolů, jinak by byly výnosy stěží poloviční
  • Aby vznikl džus, mixuje se více druhů – španělské pomeranče jsou kyselé, brazilské sladké apod takže je to taková směsice z měsíce:-)
  • Aby vznikl koncentrát, je potřeba šťávu zredukovat varem, tento koncentrát je dále zmrazen, rozvezen do vzdáleností 12 000 km, kde je znovu rehydratován (doplněn o odebranou vodu)
  • Do džusíku je dále přidáno:
    • Syntetický vitamin C, který bohužel (nebo bohudík) vyprchává přes obal (nejvíce tetra pak).
    • Áááá přidaný cukřík  – třeba i 20 čajových lžiček na litr. To je husťárna, co. A mnozí si libují, že džus je hustý a zanechává stopy na sklenici, proč asi?
    • a mnohdy další laskominky (aby nám vydržel)

Všeobecně nedoporučujeme konzumovat subtropické ovoce, zvláště ne z dálek jako Brazílie. Naše organismy na to po tisíciletí nebyly zvyklé. Vitamin C lépe získáte z potravin pěstovaných u nás, nejlépe skutečně kysané zelí, spousta zeleniny (kapusty, zelí, brokolice, brambory) Navíc konzumace ovocných šťáv bez vlákniny je jako voda s cukrem – zátěž pro naše trávení a základ pro ukládání tuků. Fruktoza je totiž zpracovávána játry, což není problém, pokud ji doprovází vláknina.

Dáte si v restauraci pořád džus do půllitru? Nebo snad vodu s citronem?:-) Na tomto místě prosím všechny restauratéry, okrojte citronům kůru. Voda s vylouhovanými chemikáliemi nám moc nejede:-)

Mimochodem, co kupujete dětem v restauracích? My už si říkáme o čistou vodu, v zimě o tu uvařenou.

 

2017-01-25T15:07:52+00:00

Komentáře nejsou povoleny.