Foodrestart se poprvé setkal se zástupci škol, školek a veřejností

Tohle musíme dělat častěji, shodli jsme se po zakončení 1. setkání Foodrestart, které proběhlo v pátek 20.5. v Šestsettrojce v Kulturním domě v Kopřivnici.

Setkali jsme se rodiči, učiteli, vedením i kuchaři škol a školek.

Dorazili i milí hosté:  Zdeňka Kolláriková, nutriční specialistka pracující např s třineckými hokejisty a školními kuchyněmi v MS kraji, majitelka obchodu a značky Gently  a Karla Rumlová z Oddělení hygieny dětí a mládeže KHS Ostrava.

Na video reportáž se můžete podívat zde

Foodrestart Štěpánka Vontrobová

Co mnozí před setkáním netušili:

  • Podle aktuálního Nutričního doporučení by se školy zcela měly vyvarovat zařazování uzenin, včetně uzeného masa (často najdeme frankfurtskou polévku, těstoviny zapečené s uzeným masem) a vnitřností (játra, tresčí játra, ledvinky, paštiky apod.)
  • Jako nápoj by měl být k dispozici dětem/studentům vždy nápoj neslazený (voda, neslazený čaj), a to i tehdy, je-li v nabídce nápoj slazený nebo mléčný. Slazené čaje a sirupové vody tomu však prozatím ještě neodpovídají (týká se zejména ZŠ)
  • Školy i školky už zase mohou využívat své vlastní výpěstky při přípravě pokrmů. Děti tak mohou pěstovat bylinky, drobnou zeleninu či jahody a vše bez problémů a obav z kontrol Hygieny. Schváleno Hlavním hygienikem.
  • Školní jídelny mohou namáčet přes noc luštěniny. Doposud většinou využívají sterilované v plechovkách. Negativa plechu? Vyšší cena, velké množství odpadu, slané nálevy, nečerstvost a neověřené zdroje dodavatele.
  • Karla Rumlová z KHS apelovala na využívání opravdu čerstvých surovin, a to i s vynecháním mražených výrobků. Mráz obecně znehodnotí ovoce, zeleninu, ryby i maso. Voda vytvoří krystalky, led se, jak známo, rozpíná a tak trhá strukturu zmražené suroviny. Proto je pak maso blátivé. Ač se školní jídelny mnohdy dušují, že používají čerstvé suroviny, není tomu vždy tak. Viz plechovky luštěnin, ale třeba i předvařené brambory pro výrobu knedlíků či samozřejmě knedlíky již kupované a další.
  • Dále bychom všichni měli velmi pečlivě zvážit zařazování příliš slaných potravin (nejen) do dětské stravy (např. slané sýry, pečivo se solí na povrchu) a především se vyvarovat glutamanům, dochucovadlům, vegetám – neboli kyblíkům.
  • Mnohé šokoval i fakt, že je mnohdy je „lepší“ sníst sladký bonbon než popíjet slazené nápoje. Proč? Bakterie v ústech cukr milují a pokud mají jeho stálý přísun, pracuje se jim o to lépe na zubních kazech. Výsledkem jsou černé zuby u dětí. Poškození je trvalé a přechází z mléčného chrupu na dospělý.
  • Zdeňka Kolláriková zdůraznila fakt, že dnes je nutriční hodnota potravin nižší  (obsah minerálů, vitamínů) než před lety, o to více jsou důležité snahy o úpravy našich stravovacích návyků a zařazování kvalitnějších surovin do našich jídelníčků.

Zdeňka Kolláriková   vedoucí učitelka MŠ Záhumenní Kopřivnice Foodrestart

A co zaznělo z publika? Proč je potřeba nadále a kontinuálně předávat informace a inspirovat? 

  • „Za problémy nemůže strava, ale stres.“ (vedení ZŠ)
  • „My ale toho Nesquika sypeme jednu krabici do max 15 l mléka, to není vůbec sladké.“ (vedoucí školní jídelny)
  • „My jsme to taky jedli, tak proč by to nemohla jíst děcka dneska. I za nás byly kofoly a limonády.“ (kuchařka)
  • „Mně přijde opravdu divná třeba kombinace z jídelníčku tady: fazolový salát a kakao.“ (zástupce vedení ZŠ)
  • „No vám se to jídlo třeba nelíbí, ale mně to tak chutná.“ (vedení ZŠ)
  • „Však jo, my občas děláme dětem i koktejly, třeba ze zmražených jahod.“ (kuchařka)
  • „Nikdy mi nedošlo, že opravdu konzumujeme tolik pečiva a že „chleba s něčím“ je tím nejčastějším jídlem i u nás doma.“ (pedagožka)
  • „Mám 14ti měsíčního syna a dodnes jsem mu nekoupila přesnídávku z obchodu, většina obsahuje přidaný cukr a na etiketu napíšou, že je vhodné už od 4 měsíců. To mě dost zaráží.“ (maminka)
  • „U dcery se objevila alergii na mléčnou bílkovinu (casein). Ve školkách tak nedostává žádné pomazánky, protože i ty luštěninové jsou postaveny na tvarohovém základu. Místo toho dcera dostane chléb s margarínem.“. (maminka)  (Dětí s touto alergií stále přibývá, v kopřivnických školkách aktuálně více než 17 dětí, pozn. autora)

Pustíme se do práce?

Zkusme začít postupně. Čtěme etikety, zjišťujme si složení pečiva, kombinujme potraviny s rozumem, neutrácejme za zbytečnosti. Uleví se nám i našim dětem.

 

2018-01-24T22:33:37+00:00

Komentáře nejsou povoleny.